diumenge, 25 de novembre del 2012

Partícula més ràpida que la llum


Un grup de cientifics del CERN ,Centre Europeu d'Investigacions Nuclears, acaba de realitazar un descobriment que pot ensorrar un dels pilars sobre els que es basa la Física moderna. De fet, els investigadors afirmen haver-se donat compte de que una particula ben coneguda, el neutrí, es capas de viatjar a una velocitat major que la de la llum. Segons la Teoria Especial de la Relativitat de Einstein és totalment impossible.
A diferencia de altres ocacions, no han sigut els propis investigadors els que han anunciat el seu descobriment. La raó es que els seus resultats son tan revolucionaris que han decidit fer-los sortir a la llum per a que altres físics intenten reproduir-los. Si algu més es troba amb el mateix, llabors es realitzaran oficialment un dels majors anuncis cientifics de la Historia.
Les dades es van obtenir en el detector OPERA, un contenidor de 1300 tones mètriques d'aigua extrapura en què multitud de sensors donen caça als elusius neutrins, potser les partícules més elusives de l'Univers, ja que amb prou feines tenen massa i gairebé no interaccionen amb la matèria.

Després de mesos de comprovacions, l'equip del CERN no ha aconseguit trobar cap error en els seus càlculs, ni en els instruments. L'excés de velocitat no és molt: els neutrins trigar tot just 60 nanosegons menys que la llum en recórrer els 730 km. de distància entre els dos instruments de l'experiment. Les proves es van realitzar amb 16.000 neutrins i els resultats semblen concloents.
Dos equips de físics, un a Estats Units i un altre al Japó, estan ja intentant repetir l'experiència. Aviat sabrem els resultats. Si es confirmen, caldrà revisar una bona part del que crèiem saber sobre el funcionament de l'Univers.

Noticia original:


Noticies relacionades:
http://www.elmundo.es/elmundo/2011/09/22/ciencia/1316718466.html
http://mx.ibtimes.com/articles/17671/20110922/particula-viaja-mas-rapido-que-la-luz-albert-einstein.htm
http://cienciados.com/una-particula-mas-rapida-que-la-luz/

Video:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada