dissabte, 24 de novembre del 2012

L'ús de tecnologies ens afecta


Actualment, i cada cop més, la societat té la costum de llegir en ordinadors tableta abans d’anar a dormir. Mirar de nit aquestes pantalles lluminoses durant un període llarg, pot alterar el ritme circadiari. En un nou estudi s’ha treballat aquest tema i s’ha buscat solucions per a que hi hagi el mínim impacte possible sobre el ritme circadiari.

L’equip d’investigació de l’Institut Politècnic Rensselaer( Nova York) i el LRC, mostren que una exposició de dues hores a dispositius electrònics amb pantalla de llum, fa que hi hagi una disminució en la secretació de melatonina, la qual pot retardar la aparició del somni, i fer que les persones afectades, s’adormin tard.
Per a això van comprovar els efectes de l’ús d’aquests aparells.  Amb 13 persones utilitzant tabletes de aquesta classe per llegir, jugar a videojocs i veure pel·lícules, els resultats indiquen que una exposició de dues hores a la llum d’aquestes pantalles, poden reduir la melatonina fins un 22%. Això influeix al sistema circadiari.
La supressió de la melatonina per l’exposició nocturna a la llum provoca la ruptura d’aquest cicle, que inclueixen pertorbacions amb el somni, major propensió a la diabetis i a l’obesitat, així com un alt risc per contraure infermetats més greus, com el càncer de pit, i també afecta greument a l’ull.
Fins que no es facin dispositius que disminueixen la llum segons l’hora del dia, la millor forma per evitar això és reduint el temps d’ús d’aquests aparells.



Noticies relacionades:



Video:

1 comentari:

  1. No sabia que l'exposició a llum artificial durant la nit pogués tenir conseqüències tan greus. En molts aparells electrònics ja es pot reduir la il·luminació, però el mínim de llum que es pot posar potser és massa gran i tot quan és de nit, les empreses d'electrònica ho haurien de millorar. També s'haurien de promoure les llums i làmpades amb regulador d'intensitat, en algunes cases ja n'hi ha però en són massa poques. A part de reduir el consum de llum, també es reduirien tots aquests efectes negatius que has explicat. Encara que en definitiva, la solució més ràpida i efectiva és no anar a dormir molt tard i acabar tot el que s'hagi de fer més prompte.

    ResponElimina