diumenge, 25 de novembre del 2012

Creada una medusa d'ADN per captar cèl·lules tumorals



Un grup d'investigadors americans ha dissenyat una mena de medusa microscòpica capaç de desplasar-se pel torrent sanguini de malats de lucèmia i capturar les cèl·lules tumorals que hi viatgen.
La tasca de trobar cèl·lules tumorals en la sang es fins ara molt complicada.
De fet, les tècniques utilitzades fins ara están basades en l'ús de microfluïds que requereixen una quantitat de temps molt exagerada en analitzar les mostres de sang i a més, no existeix una forma eficaç d'extreure aquestes cèl·lules malignes després de ser capturades i poder també ser analitzades.
Però aquestes tècniques podrien deixar de ser utilitzades gràcies als investigadors del càncer de l'Hospital de Brigham and Womens de Boston que, inspirant-se en la forma d'una medusa, han recobert una estructura de microfluïds amb una sèrie de llargues cadenes d'ADN capaces d'enxampar un tipus de proteïna que es troba en la superfície de les cèl·lules tumorals de la leucèmia que circulen per la sang.
El nombre de CTC presents en un sol mil·lilitre de sang d'un pacient pot oscil·lar entre uns pocs i diversos centenars. Fins ara, per aïllar aquest escàs nombre de cèl·lules de la resta, els investigadors han intentat construir "canals de microfluïds", dotats d'anticossos específics per a una proteïna present en les cèl·lules que es pretenen capturar. No obstant això, la causa del fet que aquests anticossos just s'estenen unes desenes de nanòmetres , la captura d'aquestes cèl·lules  és desesperadament lenta.
Però aquí és precisament on entren en joc els filaments d'ADN inspirats en els tentacles d'una medusa. En ser molt més llargs (fins a diversos centenars de micres, o milionèsimes de metre), aconsegueixen capturar moltes més cèl·lules que els convencionals. Els tentacles estan units a un canal de microfluïds en forma d'espiga, el que causa que la sang formi petits remolins al llarg de l'estructura i entri en contacte amb ells.
En estar fets d'ADN, els tentacles poden  portar "enganxades" diferents classes d'enzims, gràcies a les quals poden capturar  les cèl·lules tumorals pel simple mètode d'enganxar per les seves proteïnes.
En l'actualitat, els científics treballen ja en el següent pas de la seva creació i aviat aconseguiran que les seves fibres d'ADN siguin capaces no només de capturar cèl·lules de leucèmia, sinó d'altres tipus de tumors.


Notícies relacionades



Video:

1 comentari:

  1. La notícia és interessant i esta ben resumida pero compte amb el format de lletra perquè als primers 3 paràgrafs es veu un poc estrany.
    Haguesses pogut posat alguna altra etiqueta com per exemple: anticossos.
    Tot el demés ho trobo bé.

    ResponElimina