La ciència vista pels alumnes de l'assignatura de Biologia de l'INSTITUT CRISTÒFOL DESPUIG de Tortosa
diumenge, 25 de novembre del 2012
Efecte pinocho
Tots recordem el conte de Pinocho que quan mentia li creixia el nas, dons aquest conte no mentia del tot. El creixement de seu nas al ocultar la veritat te una explicació científica que recentment han demostrat els investigadors de la Universitat de Granada. És l'anomenat “efecte pinocho”, que diu que quan es menteix la punta del nas canvia de temperatura.
Quan algú menteix sobre els seus sentiments s'activa al cervell una estructura anomenada “ínsula” que forma part del sistema de recompesa cerebral si hi han sentiments reals (anomenats “cualias”), però no s'activa quan no ho son.
La ínsula intervé en la detecció i la regulació de la temperatura corporal, de manera que hi ha una gran correlació negativa entre l'activitat de aquesta estructura i la magnitud del canvi tèrmic a més activitat de ínsula (major sentiment visceral), menor canvi tèrmic que produeix, i al inrevés.
La termografia serveix per avaluar les emocions i per a determinar el contagi emocional. Per exemple, si algú en una empatia molt alta veu a una altra persona patir mitjançant descargues elèctriques a l'avantbraç, es contagia i augmenta la temperatura de l'avantbraç.
Al aplicar per primera vegada la tècnica de la termografia al camp de la psicologia, els investigadors han demostrat també que, a nivell fisiològic, homes i dones s'exciten per igual.
Aquest estudi revel·la igualment que mentir augmenta la temperatura corporal en la zona del múscul orbital, a la cantonada interna a l'ull.
Noticia original:
Noticies relacionades:
http://www.xatakaciencia.com/biologia/el-efecto-pinocho
http://www.abc.es/ciencia/20121123/abci-nariz-aumenta-temperatura-mentiras-201211231042.html
http://www.cadenaser.com/sociedad/articulo/cientificos-prueban-efecto-pinocho-mentir-aumenta-temperatura-nariz/csrcsrpor/20121123csrcsrsoc_4/Tes
Video:
Etiquetes de comentaris:
arasabonavilan,
bio1bat,
curs 2012-2013,
mentir,
nas,
pinocho
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Em sembla molt curiosa esta noticia, crec que és un gran advantatge i que podrien aplicar aquesta tècnica, per exemple, alhora de jutjar a qualsevol presunta persona de robatori o quasevol altre delicte. La llàstima és que no es veigue a simple vista per poder-ho aplicar a la vida quotidiana!
ResponElimina