dilluns, 19 de novembre del 2012

L'origen de la capacitat de respirar aire


 S’ha lograt identificar el fet de permitir als vertebrats adquirir la capacitat de respirar aire.
Para espirar l'aire amb un pulmó, , no solament es necesar el propi pulmó sinó també un sistema de circuits neuronals que és sensible al diòxid de carboni. Aquest sistema de circuits neuronals permet que els organismes que respiren aire puguen absorbir l’ oxigen que necesiten les cèl.lules per convertir els aliments en energia i expulsar el  diòxid de carboni obtingut
L'equip de Michael Harris, de la Universitat d'Alaska en Fairbanks, ha estat investigant l'origen dels mecanismes que generen i controlen la respiració. Ell i els seus col•legues ara creuen que la base de la capacitat de respirar aire probablement desenvolupada en un vell vertebrat que no tenia cap pulmó però si tenien un circuit neuronal sensible al diòxid de carboni.
Els investigadors buscaven  entre cels fòssils vivents, algun animal que fos incapaç de  respirar aire però que pugués presentar un circuit neuronal sensible al diòxid.
Es van fixar amb la Lamprea(vertebrat paregut a una anguila),és considera la més primitiva dels vertebrats.No respiren ni tenen pulmons,Viuen en cilíndrics forats excavats en el fang i respiren i s’alimenten bombejan l'aigua a través del seu cos. Quan el fang o deixalles tapen el forat d'una Llamprea, això fa que reaccioni amb un comportament similar al de la  tos, per expulsar l'aigua i obrir el forat. En el seu cervell hi ha un circuit neuronal sensible al diòxid de carboni que controla aquest comportament.
Harris i els seus col•laboradors, va pensar que la "tos" de Llamprea s’assemblava molt a la respiració d’aire en alguns amfibis.
L'evolució va ver aparèixer la capacitat de respirar aire en alguns peixos en el passat i així va permetre que alguns vertebrats estraslladessin  al terra i que evolucionen, rèptils, ocells i mamífers. Sense un circuit neuronal sensible al diòxid de carboni, l'estructura que es va convertir en el pulmó podria no haver funcionat com a tal.

-Notícia original:

Notícies realacionades:
-Més informació sobre  la respiració:

-Informació sobre la capacitat de respirar dels vertebrats:

-Vídeo:



1 comentari:

  1. M'ha agradat molt la notícia i esta molt ben estructurada però as de parar compte amb els castellanismes, sobretot destaco la part de la introducció. Pel demés tot bé.

    ResponElimina