dimecres, 9 de gener del 2013

Alguna cosa del que preocupar-se o només un lapsus més?


Oblidar les claus, no recordar el nom d'algú o no acertar amb la recepta d'un plat preferit. Són algunes situacions que poden donar-se en un familiar major i que poden generar inquietud en el seu entorn. És motiu per preocupar-se? És el mateix una distracció que un altre? Donar un consell sobre si hi ha raó per acudir a un metge o si només cal seguir vigilant aquests oblits és l'objectiu principal d'una eina creada per ajudar a detectar de forma precoç la malaltia d'Alzheimer.

Des de la Confederació Espanyola d'Associacions de Familiars de persones amb Alzheimer i altres Demències (CEAFA) s'havia observat que passa molt temps des que es detecten les primeres fallades de memòria fins que s'acudeix al metge. Per aquest motiu, es va pensar a ajudar als familiars i orientar-los sobre quan havien de visitar a un especialista.

Per això van reunir a diferents experts en Alzheimer i entre tots, amb la col·laboració de Novartis, van decidir crear una eina “on line” perquè les persones, després de realitzar un parell de qüestionaris, sabessin si aquests símptomes eren realment motiu de preocupació.

La idea és que aquest temps es redueixi. Ara, quan el familiar noti aquestes fallades, en emplenar un parell de qüestionaris pot saber si ha d'anar al metge o estar tranquil. Els qüestionaris triats s'utilitzen en algunes consultes clíniques i tenen fiabilitat provada per detectar demències i deterioració cognitiva.



-Noticies relacionades:

-Vídeo:

1 comentari:

  1. Em sembla molt bé que s'hagi fet aquesta eina on line, perquè si que és cert que hi ha cops que no li donem importància fins que ens donem conte que realment si que està passant alguna cosa, i si aquesta eina ens facilita saber si tenim indicis d'alguna malaltia o no, no ens tenim que preocupar tant, i a sobre si es fiable, crec que ha sigut bona idea per a totes aquelles persones que no estan segures de si tenen algun problema i es volen assegurar abans d'anar al metge.

    ResponElimina