divendres, 5 d’octubre del 2012

La psicologia, nova ajuda per combàtre la hipertensió


La hipertensió és una de les principals rames que ens porten a patir malalties cardiovasculars, i aquestes malalties que afecten el sistema cardiovascular, són la principal causa de mort de població adulta.

Un estudi d'investigadors, ha confirmat que els factors emocionals constitueixen un paper molt important en el progrés de la hipertensió. De certa manera, vol dir, que totes quelles emocions negatives que patim de vegades com és el cas de la por, la ràbia, el rebuig, la tristesa, la culpa... o també alguns trets de personalitat que ens porten al estrès com la despreocupació, la integració, la seguretat, la sensibilitat... donen camí a la esmentada hipertenció.                                                                                                      
 Alguns estudis mostren que l'estrès i les respostes emocionals negatives associades (ira, ansietat, depressió), quan són molt intenses, freqüents o duradores, augmenten la pressió arterial i els hàbits de risc associats (fumar, inactivitat física o alimentació inadequada) i, amb el temps, poden originar un desenvolupament bastant superficial de la hipertensió arterial.    
Tot hi que hi ha bastants factors que ajuden a millorar la hipertensió com alguns fàrmacs o l'augment d'exercici físic, està comprobat que la meitat dels pacients no aconsegueixen tenir-la normal una altra vegada. Concretament, un estudi ha experimentat en persones, que en realitat no tenen un veritable problema d'hipertensió, sinó que mostren una condició coneguda com hipertensió de bata blanca o hipertensió clínica aïllada. Aquestes, han presentat una pressió arterial elevada quan se'ls ha mesurat a la consulta mèdica, però, en la seva vida quotidiana, tenen una pressió arterial normal.
Aquests resultats expliquen les intervencions psicològiques encaminades  al control de l'estrès en certes persones amb hipertensió arterial, tant per a un control directe i òptim dels nivells de pressió arterial, com per generar canvis en les variables psicològiques que constitueixen factors de risc per a la hipertensió: estrès, ansietat,competitivitat, depressió...

Amb aquesta hipòtesis s'arriba a la conclusió que les emocions del dia a dia, porten a constituïr la base de la nostra salut. Tot hi que de vegades és difícil no perdre la calma devant la rutina de avui en dia i les situacions a les quals aquesta ens porta, s'hauria de procurar fer un bon ús de la meditació i de l'autocontrol. A simple vista semblen factors de poca rellevància, però són certament molt importants.


Noticia original:

Notícies relacionades:

- http://online-psicologia.blogspot.com.es/2011/02/evaluacion-y-tratamiento-psicologico-de.html

-http://www.estampas.com/2011/07/06/aspectos-psicologicos-de-la-hipertension-arterial.shtml


Video:




1 comentari:

  1. Segons aquest estudi com més en calma ens emprenguem la vida menys possibilitats tindrem de patir hipertensió! Gràcies Tània.

    ResponElimina