diumenge, 21 d’octubre del 2012

Com oblidar?


El cervell és un terme molt general i s'entén com el procés de centralització i cefalizació del sistema nerviós més acabat i complex del regne animal.
Moltes vegades les persones volen oblidar tot aquells records desagradables, vergonyosos, indesitjats, etc.

Un grup de neurocientifics de l'Universitat de Cambridge, Regne Unit, ha demostrat que els essers humans utilitzen dos procesos per a oblidar: la de suprimir i la de substitució, cada una en cada cas.
Roland Benoit, de la unitat de cognició i ciencies del cervell de la Universitat de Cambridge, diu que la de suprimir interrumpeix el procés de recuperació dels records, i la de substitució permeteix substituir les situacions desagradables per altres.

Els cientifics van examinar l'activitat cerebral de voluntaris que habien aprés asociacions de paraules, utilitzan imatges de resonancia magnètica funcional, i despres intentaven oblidar-les segons un dels dos processos, o bloquejantles o substituintles.
Van siutar una pantalla on apareixiaen les paraules i van formar dos grups d'un total de 36 participants. La prova consitia a codificar pars de paraules, ex. Playa- Àfrica. Primer sel's entrena per a recordar l'associació i després per a que olviden la segona paraula intentant bloquejar el seu record, per suspenció.

Després, van rebre una paraula nova que substituïa a una part del parell, ex. platja-snorkel, mentre la paraula Àfrica s'esborrava de la pantalla. Van ser entrenats per no pensar en 'Àfrica' recuperant la paraula de substitució 'snorkel'.

Durant l'experiment, es va examinar mitjançant tècniques d'imatge per ressonància magnètica funcional cadascuna de les dues formes en què oblidaven: suprimint i substituint.
Els investigadors van analitzar després l'activitat cerebral en cada procés, els resultats indiquen que cada mecanisme activa uns circuits neuronals diferents. Quan es suprimeix un record, es produeix una interrupció dels processos mnemotècnics gràcies al còrtex prefrontal dorsolateral, que inhibeix l'activitat de l'hipocamp, una regió clau per recordar esdeveniments del passat.

En canvi, quan es substitueixen uns records per altres, intervenen dues zones del cervell el còrtex prefrontal i el còrtex midventrolateral prefrontal que treballen per portar determinats records a la nostra consciència i alhora s'esborren els indesitjats. En aquesta substitució dels pensaments intervenen dos elements: un record substitut, que serà recuperat, i un altre que ens agrada, afegeixen.

Ambdues estratègies la supressió i la substitució resultar igual d'efectives a l'hora de desfer-se dels records perquè es tracta de dos mecanismes que ajuden a millorar el control mnemotècnic d'associació mental per recuperar els records, expliquen els investigadors.

Saber que diferents processos contribueixen a oblidar els records pot ser útil perquè ara sabem que a la gent, de manera natural, se li dóna millor un mecanisme o un altre, recull l'estudi. Gràcies al coneixement dels diferents mecanismes d'oblit es podrien desenvolupar tractaments de problemes de salut mental relacionats amb la regulació deficient de la memòria, com passa després de patir un traumatisme.

Notcia original:

Noticies relacionades:
http://drcampos.pe.tripod.com/olvido.htm
http://www.solociencia.com/medicina/07070506.htm

Video:

1 comentari:

  1. Crec que tenir la possibilitat de poder oblidar tot allò que tu vols és un avantatge bastant satisfactori.Una de les raons, entre altres, és per què moltes malalties de vegades estan molt lligades al cervell, això vol dir que si tenim la capacitat d'oblidar, es podriem fer desàpareixer algunes que han estat creades als pensaments d'un mateix.

    ResponElimina