diumenge, 14 d’octubre del 2012

Desenvolupen la primera glàndula tiroide amb cèl • lules mare

Un laboratori belga ha aconseguit desenvolupar una glàndula tiroide a partir de cèl • lules mare de ratolí i trasplantar amb èxit a un d'aquests rosegadors, segons es pot llegir a la revista 'Nature'.
Encara que aquest avanç podria aplanar el camí als trasplantaments d'òrgans humans creats amb cèl • lules mare per tractar l'hipotiroïdisme, no és una aplicació que pugui considerar-se a curt termini, ha explicat Francesco Antonica, investigador i coautor de l'article.
Van utilitzar cèl • lules mare embrionàries de ratolí i les van diferenciar en cèl • lules tiroïdals, que van constituir un teixit capaç de produir hormones. A continuació, els investigadors van trasplantar amb èxit la glàndula resultant a ratolins que no tenien tiroide i van observar que produïa hormones amb normalitat, el que l'ha convertit en la primera glàndula funcional desenvolupada al laboratori.
"El teixit desenvolupat in vitro va ser capaç de produir hormones tiroïdals d'una manera definitiva, eficient i regulada.
En concret, aquest treball obre la via a tractaments amb cèl • lules mare contra un tipus de hipotiroïdisme causat per mutacions genètiques que impedeixen o dificulten el desenvolupament de la tiroide, un trastorn que produeix símptomes com cansament crònic, debilitat, pell seca, intolerància al fred, restrenyiment i augment del pes corporal.
No obstant això, Antonica recorda que encara cal superar una sèrie de dificultats com aconseguir diferenciar les cèl • lules mare sense utilitzar cap tipus de manipulació genètica, de manera que no creu que òrgans humans creats d'aquesta manera puguin trasplantar en un futur pròxim.

Noticia original:

Noticies relacionades:
-Més informació sobre cèl.lules mare:
-Més informació sobre la primera glándula tiroide:

Video:

1 comentari:

  1. Definitivament, penso que les cèl.lules mare són i seràn la base del futur de la ciència. Aquesta capacitat que tenen de ''regeneradores'' és una de les claus de la vida per a solucionar diversitats de problemes que s'hi poden esdevenir en la salut de les persones i fins i tot d'animals.

    ResponElimina