diumenge, 14 d’abril del 2013

Dissenyen un programa que calcula la càrrega tumoral del gangli principal del càncer de mama



Un programa informàtic dissenyat per investigadors del Centre de Càncer de Mama de l'Hospital Vall d'Hebron permet calcular la càrrega tumoral del gangli sentinella, el primer gangli que es troba entre el tumor i la resta del cos, amb el qual els oncòlegs solen traçar el diagnòstic i el pronòstic de la malaltia. El gangli sentinella és el què s'analitza en primer lloc després de la detecció del càncer i, en cas de comprovar-se que està afectat, sol implicar l'extirpació de la resta de ganglis de l'aixella. Amb el nou software de la Vall d'Hebron, aplicat ja a 600 malaltes de diferents hospitals espanyols, quan el gangli sentinella contingui una baixa càrrega tumoral es podrà evitar l'extirpació dels ganglis restants.
Si el gangli sentinella està net, es considera que no és precís extirpar la resta, però, recents estudis qüestionen inclús la validesa d'eliminar la resta de ganglis encara que es detecti càrrega tumoral en el sentinella. S'ha comprovat que l'esperança de vida de les pacients no varia en funció de que s'eliminin tots els ganglis o no. El software utilitza una tècnica molecular que s'aplica sobre el material biològic del gangli sentinella.
Estudis recents ja havien qüestionat si realment és útil extirpar tots els ganglis quan el sentinella resulta positiu. Amb la nova calculadora de la Vall d'Hebron, serà més fàcil prendre aquesta decisió. 

Notícies relacionades
Notícia 1
Notícia 2

Vídeo

1 comentari:

  1. Poc a poc anem avançant i arribarà un punt en el que per fi podrem combatre el càncer, una vegada més, un avenç que fa la ciència en contra d'una de les pitjors malalties, el càncer.

    ResponElimina