diumenge, 14 d’abril del 2013

Un tipus de formiga roja pot ajudar a predir terratrèmols


Una espècie de formiga roja europea és capaç de sentir en antelació l'arribada de terratrèmols i podria ajudar a predir-los, segons un estudi realitzat per investigadors alemanys.

Les formigues roges durant el dia estan actives i per la nit descansen. Però abans d'un sisme, la formiga roja de la fusta, que habita en boscos i construeix els formiguers en sistemes de falles tectòniques actives (zones propenses a terratrèmols), interromp la seua fase de descans nocturn i no reprèn la seua vida normal fins que el terratrèmol acaba.

Es van gravar més de 45000 hores per estudiar els seus hàbits i es analitzar les seues reaccions davant els moviments tectònics. Només es comportaven de forma inusual quan el sisme era superior a dos graus en l'escala de RichterTambé es van avaluar altres paràmetres, com el clima del formiguer davant un sisme, per saber si això influïa en els costums d'aquests insectes. La pressió canvia l'estructura dels gasos, i les formigues ho detecten perquè són molt sensibles a aquestes reaccions, de la mateixa manera que també reaccionen als canvis electromagnètics.

Monitoritzar aquestes formigues ha suposat un gran pas per entendre els processos geotectònics i per diagnosticar  precursors de moviments sísmics. Més endavant es faran projectes per determinar més detalladament el què força a les formigues a actuar d'aquesta forma.

Notícia original

Notícies relacionades
Notícia 1
Notícia 2

Vídeo

1 comentari:

  1. Formigues relacionades amb terratrèmols? De veritat que cada dia em sorprenc més en les relacions que es fan i s'estudien... No deu ser molt fàcil saber relacionar-les en aquest tema, i menys saber que es per aquesta raó per la qual no es comporten com normalment ho fan. És genial que coses petites, com ho son les formigues, ens puguin donar informació que a nosaltres no ens és fàcil d'obtenir!

    ResponElimina