dimarts, 21 de maig del 2013

Un adolescent fabrica una màquina per a copiar material genètic


Fred Turner un adolescent de 17 anys va sofrir durant anys bulling dels seus companys, ja que, el germà d'aquest era pel-roig i ell no. Aquest va pensar que tenien pares diferents, però la única forma de saber-ho era experimentar en mostres genètiques. Això per a un adolescent sense recursos era bastant costos. L'única alternativa era fabricar ell mateix una màquina que “copies” de DNA. Necessitava un aparell, el qual el va trobar a les golfes de casa seva, aquest aparell era un antic reproductor de vídeo.

A la seva pròpia habitació Fred va construir una màquina de reacció en cadena de polimerasa, condicionada també com a “màquina PCR” (polymerase chain reaction), funciona centrifugant la mostra per a que les cèl·lules de DNA es concentrin al fons del tub. Es calenta a 95 graus per a extreure el material genètic. En aquest procés s'utilitzen enzims i catalitzadors, per així poder amplificar el DNA i fer copies.

El gen que fa que una persona tingui el cabell pel-roig es teoria es una mutació. Turner explica que els dos germans tenen dos copies d'un gen recessiu que causa una mutació a la proteïna MC1R al DNA. Ell va construir la màquina per a poder demostrar que Gus, el seu germà, te aquest gen, així que va agafar una mostra de la saliva del seu germà i la va posar a la màquina. Funciona fent varies copies del seu DNA i veure com reaccionen a diferents temperatures. Si calentes i refredes les mostres es poden separar, i així Turner va comprovar que el seu DNA es diferent al del seu germà.

Turner va guanyar el premi de Ingenier Jove del Any del Regne Unit, i l'admiració de la comunitat científica britànica gràcies al seu invent casolà, que el seu cost no va superar molt més dels 190 euros.


Noticies relacionades
1
2
3

Video

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada