dimecres, 22 de maig del 2013

Obtingudes per primera vegada cèl·lules mare humanes mitjançant una clonació

Uns investigadors de la universitat d'Oregon han aconseguit clonar per primer cop una cèl·lula humana amb una tècnica com la que es va fer servir amb l'ovella Dolly i han obtingut a partir d'aquesta cèl·lula cèl·lules embrionàries compatibles amb el donant i aptes per usos terapèutics. L'objectiu era aconseguir cèl·lules mare que puguin regenerar teixits danyats sense que hi hagi rebuig, no era clonar un humà.

Anteriorment ja s'havia intentat fer això però no es van superar les 8 cèl·lules, insuficients per obtenir cèl·lul es mare útils. Ara han aconseguit una estructura de 150 cèl·lules, fins i tot més gran que la que s'implanta a les dones en tractaments de fertilitat. Es va realitzar una SCNT (transferència nuclear de cèl·lules somàtiques), el mateix procés que es va utilitzar amb la Dolly. Es va transferir el nucli d'una cèl·lula adulta humana a l'interior d'un òvul d'una dona donant al qual abans se li va treure el nucli i després es va aplicar una lleugera descàrrega elèctrica. La cèl·lula obtinguda, amb DNA igual que el de l'home, es divideix com si fos una fecundació real. Un factor important per a la divisió va ser la solució líquida, amb cafeïna que inhibia uns enzims que dificultaven la divisió, on es va mantenir l'òvul fecundat en les primeres fases. 

Les cèl·lules noves eren com les d'embrions fertilitzats, sense anomalies i ja es podien convertir en cèl·lules especialitzades. Al cap d'uns dies es van obtenir cèl·lules cardíaques, hepàtiques i nervioses. És un avenç cap a l'ús de cèl·lules mare que ajudin al desenvolupament de teràpies personalitzades en malalties com l'esclerosi múltiple, les cardíaques i neurodegeneratives i les lesions medul·lars...

També s'ha usat una altra tècnica, les cèl·lules mare pluripotents induïdes, que es generen directament a partir de cèl·lules adultes fent que una d'elles retorni a la fase embrionària. És més senzill, barat i potser més ètic però hi ha més possibilitat de que hi hagi mutacions.

Notícia original

Notícies relacionades

Noticia 1
Noticia 2

Vídeo



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada