És un efecte secundari que passa molt desprebingut ja que la major part de malalties oncològiques és més freqüent en persones majors.
El percentatge d'infertilitat és d'un 50% ja que els fàrmacs destrueixen els ovaris i testicles.
Un recent estudi ha presentat un mecanisme per protegir els ovaris durant el tractament de quimioterèpia.De moment sols s'ha testat en ratolins femella però els resultats han estat molt satisfactoris.
Els realitzadors d'aquest estudi han desvetllat un fàrmac bastant antic que ataca amb molta força aquests òrgans.Es tracta de la ciclofosfamida, un medicament una mica antic però que encara s'utilitza per tractar càncers del sistema linfàtic,neuroblastoma, retinoblastoma, càncer de pit i d'ovaris.
Cada mes una serie de fol·licles comença a créixer i madurar, encara que tan sols un serà ovulat. Dintre de l'organisme femení queden un seguit de fol·licles per madurar, que van disminuïnt segons la dona es fa major.
La ciclofosfamida el què fa és desequilibrar la maduració dels fol·licles que ho han de fer cada mes i els que encara han d'esperar, i en el seu combat contra el tumor ataca també als fol·licles que han madurat i activa la maduració dels inactius atacant-los també.
Els fol·licles inactius no són directament morts pel fàrmac, sinò que aquest els activa i quan han madurat els elimina.
L'estudi ha aportat també el futur ús d'un fàrmac existent d'acció inmunomoduladora que conté una molècula que inverteix l'efecte d'activació dels fol·licles a causa de la ciclofosfamida.
Video:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada