diumenge, 24 de febrer del 2013



Quasi humans.

Observats en la naturalesa i sotmesos a proves en captivitat, els ximpanzés es presten a comparacions amb els humans, els seus parents propers. Guarden una semblança familiar que fascina la gent, i els científics veuen cada vegada més proves de similituds en la conducta i les habilitats dels ximpanzés, que van més enllà d'un rostre expressiu i uns polzes comprensibles.

Els avantpassats dels ximpanzés eren la nissaga dels micos actuals que es van separar de la branca que va conduir als humans, probablement fa sis milions d'anys, o potser quatre. Un examen més recent demostra que, tot i profundes diferències en ambdues espècies, només un 1,23% en els seus gens separa l'Homo sapiens del Pantroglodytes.
Els ximpanzés fan gala d'una extraordinària gamma de comportaments i talent. Fabriquen i utilitzen eines senzilles, cacen en grup i participen en actes agressius i violents. Són criatures socials que semblen capaços de mostrar empatia, altruisme, consciència de si mateixes, cooperació en la resolució de problemes i aprenentatge a través d'exemples i experiència. Els ximpanzés fins i tot superen els humans en certes tasques de memòria.

"Fa 50 anys, quan pràcticament no sabíem res dels ximpanzés", assenyala Andrew Whiten, un psicòleg evolutiu de la Universitat de St Andrews (Escòcia), "no hauríem pogut predir la riquesa i la complexitat de la cultura del ximpanzé que coneixem ara ". Jane Goodall, una jove anglesa que va treballar a l'Àfrica en els anys seixanta, va començar a canviar les percepcions. Al principi, els experts qüestionaven els seus articles sobre ximpanzés que utilitzaven eines i mostraven un comportament social. Posaven objeccions sobretot a les seves referències a la cultura dels ximpanzés. 

Només els humans, insistien, tenien cultura. "Al principi, Jane va patir el rebuig de les figures consagrades", comenta Richard Wrangham, un antropòleg de Harvard. "Ara, els qui diuen que els ximpanzés no tenen emocions ni cultura són els rebutjats".
Altres estudis recents explicaven amb més detall les habilitats dels ximpanzés com fabricants d'estris. Jill Pruetz, de la Iowa State University (EUA), descrivia 22 exemples de ximpanzés de Senegal que elaboraven llances de fusta per caçar primats més petits i obtenir carn. Goodall va ser la primera a observar els ximpanzés com carnívors caçadors no estrictament vegetarians.

http://www.youtube.com/watch?v=sDvePXT9KiY

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada