diumenge, 30 de desembre del 2012

Una cova de realitat virtual per a tractar fòbies


Cada cop més, la tecnologia es utilitzada per a la millora en quan a la medicina, per exemple el cas que anem a tractar, la psicologia.
La cova de realitat virtual per a tractar fòbies es una espècie d’habitació en que totes les parets són pantalles de projecció. Cada pantalla està controlada per un projector, gràcies al qual s’aconsegueix l’efecte d’estereoscòpia ja que el pacient utilitza ulleres especials. El vídeo està gravat sense cap mena de filtre, és a dir, directament, i és per això que obtenim aquest efecte de profunditat. Amb tota la tecnologia, es pot crear un entorn especial i reproduir la situació requerida en cada moment. Per tant, el pacient pot experimentar situacions que li produeixen ansietat en la societat per poder acabar amb la seva angoixa.
Alguns exemples de teràpies són contra la por a parlar en públic, a les altures, etc. La ment del pacient interpreta que està en un entorn real i experimenta sensacions molt paregudes a les que tindria en una situació real.
L’investigador i fundador del centre de realitat virtual de la UPC, Pere Brunet, va explicar fa poc totes les peculiaritats de les seves investigacions.
Encara no s’ha dut a terme cap tractament amb la cova ja que no està homologat, sinó que de moment està en fase d’estudi.
Des de la dècada dels 90 la tecnologia ha estat utilitzada per a tractar fòbies, però no s’utilitzava el mètode de la cova sinó s’utilitzava un casc amb un sistema HMD.
A la teràpia també es tracten els Trastorns Obsessius Compulsius, que consisteix en l’exposició amb previsió de resposta, és a dir que el pacient i el terapeuta abans de començar amb la teràpia pacten que el pacient no podrà fer cap tipus de rituals.
La teràpia en el cas de les fòbies dura sobre una hora i a en el cas dels TOC, sobre noranta minuts.
A diferencia del sistema HMD, la cova permet al pacient observar el seu propi cos, i això comporta una major immersió. Amb el sistema HMD, el pacient es veu a ell mateix com un cos virtual, no real.

Noticies relacionades:
          - Primera noticia:
          - Segona noticia:



Vídeo:

1 comentari:

  1. Bé,doncs aquesta noticia m'apareix molt interesant al respecte,perquè el fet de que la tecnologia pugue fer perdre fòbies i pors a la gent sense haguer que parlar ni res em sembla perfecte i està molt ben pensat que sol en ficar-te unes ulleres especials en una mena d'habitació en quatre parets virtuals puguis perdre aquests pors i fer-te realitzar noves experiències com si ho estiguessis fen,doncs m'agrada molt.

    ResponElimina