dijous, 27 de desembre del 2012

Alga que extreu energia d'altres plantes

S'ha descobert que l'alga verda  Chlamydomonas  reinhardtii, no només és capaç de nodrir-se a partir de la fotosíntesi, sinó que també obté energia d'una font alternativa: altres plantes. Aquesta troballa podria també tenir un gran impacte sobre el futur de la bioenergia.

Fins ara, es creia que només cucs, bacteris i fongs eren capaços de digerir la cel·lulosa vegetal i utilitzar-la com a font de carboni per al seu creixement i supervivència. Les plantes, per la seva banda, es valen de la fotosíntesi, per la qual cosa requereixen llum, així com diòxid de carboni i aigua.
En una sèrie d'experiments, l'equip de Olaf Kruse, de la Universitat de Bielefeld, a Alemanya, va conrear l'espècie microscòpica d'alga verda Chlamydomonas reinhardtii en un ambient amb diòxid de carboni limitat i va observar que davant tal escassetat, aquesta alga unicel·lular pot obtenir energia a partir de la cel·lulosa vegetal veïna. L'alga secreta enzims que "digereixen" la cel·lulosa, descomponent-la en sucres simples que poden ser transportats a l'interior de les cèl·lules i transformats en una font d'energia. Com a resultat final, l'alga pot seguir creixent.
Aquesta és la primera vegada que tal conducta és confirmada en un organisme vegetal, tal com subratlla el professor Kruse.

Actualment, els científics estudien si aquest mecanisme es troba en altres tipus d'algues. Els resultats preliminars indiquen que sí.
En el futur, aquesta propietat fins ara desconeguda de les algues també podria ser d'interès per a la producció de bioenergía.Degradar biològicament la cel·lulosa vegetal és un dels passos més importants en els mètodes d'elaboració de biocombustibles  de baix desenvolupament .
En l'actualitat, els enzims necessaris per descompondre i processar la cel·lulosa s'extreuen de fongs que, requereixen matèria orgànica per créixer.


Noticies relacionades:



Vídeo:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada